Η επιδημιολογική εικόνα της Ελλάδα παραμένει κάκιστη, με τον αριθμό των κρουσμάτων να εξακολουθεί να ανησυχεί, παρά το γεγονός ότι οι έλεγχοι ανά την επικράτεια ελαττώνονται εξαιτίας της κακοκαιρίας Ελπίδα.
Στα ύψη παραμένουν και οι λεγόμενοι “σκληροί δείκτες”. Στην τελευταία ανακοίνωσή του, ο Εθνικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ) ανακοίνωσε άλλουςς ργανισμός Δργανισμός Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ) ανακοίνωσε άλλουςς ναν ανάς 98ναικί εουναισ εο κια ε
Παράλληλα, oι 17.409 νέες μολύνσεις της Τρίτης δεν αφήνουν περιθώριο εφησυμα. Τα μεγάλα αστικά κέντρα εξακολουθούν να βρίσκονται στο «μάτι» του τέταρτου κύματος της πανδημίας και της πολύ μεταδοτικότερης μετάλλαξης Όμικρον, με το λεκανοπέδιο της Αττικής να συγκεντρώνει 4.065 νέες μολύνσεις, την πρωτεύουσα 2.525 και τη Θεσσαλονίκη 2.272.
Εν τω μεταξύ, η κακοκαιρία Ελπίδα προκάλεσε την αναβολή της συνεδρίασης της Επιτροπής που ήταν προγραμματισμένη για σήμερα (26/1), στην οποία αναμένετο να αποφασιστεί είτε παράταση είτε η άρση των περιοριστικών μέτρων που ισχύουν αυτή τη στιγμή στην εστίαση και τα γήπεδα. Το γεγονός έχει προκαλέσει αγανάκτηση στους επιχειρηματίες. Η σημερινή ανακοίνωση του ΕΟΔΥ θα μπορούσε να δρομολογήσει εξελίξεις σ.ϵδ ορια.
Την ίδια στιγμή, κάποιες ευρωπαϊκές ώώρες σχεδιάζζννΣνΑ χΑ ΑλΑώνΣουνΑ απερώΣνν Α πεεροορΑ ταύύύύώώώΑ ταύύύύ ενώ τα τα μττρα τα τα μττρα τα τα αττα τουύνώ ενά.
Συγκεκριμένα, η Δανία και η Αυστρία έγιναν σήμερα οι τελευταίες χώρες που χαλαρώνουν τους περιορισμούς της COVID-19, ακολουθώντας αντίστοιχες κινήσεις από τη Βρετανία, την Ιρλανδία και της Ολλανδία, ενώ άλλες χώρες στην Ευρώπη σχεδιάζουν νέα μέτρα για να αντιμετωπίσουν τους αριθμούς-ρεκόρ των μολύνσεων.
Η ευρωπαϊκή περιοχή συνολικά δεν αντιστοιχεί πλέον στους μισούς ή σε πάνω από τους μισούς θανάτους και μολύνσεις που καταγράφονται παγκοσμίως σύμφωνα με τα στοιχεία του Reuters για την COVID-19, αλλά οι αριθμοί παραμένουν υψηλοί, με ιδιαίτερη ανησυχία σε χώρες με χαμηλότερα ποσοστά εμβολιασμού.
Η Γερμανία, η Πολωνία, η Ουγγαρία, η Τσεχία, η Βουλγαρία και η Ρουμανία ανακοίνωσαν αριθμούς ρεκόρ σε ημερήσια κρούσματα σήμερα και το γερμανικό Κοινοβούλιο ετοιμάζεται να συζητήσει προτάσεις για το εάν θα απαιτεί ή θα ενθαρρύνει τους πολίτες να εμβολιάζονται.
Η Πολωνία θα προχωρήσει από αύριο σε τηλεκπαίδευση των μεγαλύτερων σε ηλικία μαθητών και η Σουηδία είπε ότι θα παρατείνει τα τρέχοντα μέτρα για την πανδημία κατά δύο ακόμα εβδομάδες αφού είδε ότι η παραλλαγή Όμικρον εξαπλώνεται με ταχείς ρυθμούς.
Η Αυστρία, που είχε επιβάλει blocco στους ανεμβολίαστους, είπε ότι το μέτρο δεν δικαιολογείται πλέον δεδομένου ότι υπάρχουν τώρα λιγότεροι άνθρωποι στα νοσοκομεία λόγω της COVID-19, αν και οι ανεμβολίαστοι και πάλι θα απαγορεύεται να συμμετέχουν σε μια σειρά από δραστηριότητες αναψυχής.
Με πάνω από 10 εκατ. νέα κρούσματα, οι μολύνσεις στην Ευρώπη αυξήθηκαν κατά 13% την περασμένη εβδομάδα συγκριτικά με μία εβδομάδα νωρίτερα, σύμφωνα με τα στοιχεία από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, με τη Γαλλία, την Ιταλία και τη Γερμανία να ανακοινώνουν τους μεγαλύτερους αριθμούς.
Οι εβδομαδιαίοι θάνατοι, ωστόσο, στην περιοχή μειώθηκαν κατά 5%.
Χαλάρωση περιορισμών
Η Δανία σκοπεύει να άρει όλους τους εναπομείναντες εγχώριους της COVID-19 τηδν επομμ Εάν η κίνηση αυτή λάβει την έγκριση του Κοινοβουλίου, τα νυχτερινά κέντρα διασκέδασης στη Δανία θα ανοίξουν και πάλι, ενώ τα εστιατόρια θα επιτρέπεται να σερβίρουν αλκοόλ μετά τις 10 το βράδυ και οι πελάτες δεν θα χρειάζεται πλέον να επιδεικνύουν πιστοποιητικά εμβολιασμού στην είσοδο.
Οι κινήσεις αυτές ακολουθούν παρόμουθούν παρόμοιες ανακοινώσεις στο ηνωμένο βασίλειο, την ιρλανδία και τηνδίν κειο ημο το το μο Μεταξύ των λόγων που δίνονται είναι ότι οι αριθμοί των κρουσμάτων μειώνονται κάτω από τα υψηλά επίπεδα και ότι οι αριθμοί των νοσηλειών είναι χαμηλότεροι από τους αναμενόμενους.
Ενώ οι μολύνσεις και οι νοσηλείες στη Δανία κινούνταν κοντά σε επίπεδα ρεκόρ όλη την περασμένη εβδομάδα, οι αρχές έχουν πει ότι δεν υπάρχει πλέον συσχέτιση μεταξύ των αυξανόμενων μολύνσεων και των νοσηλειών.
Επίσης οι υγειονομικές αρχές εκτιμούν ότι το 30-40% αυτών που νοσηλεύονται αυτή τη στιγμή με θετικό τεστ κορονοϊού βρίσκονται εκεί για άλλους λόγους πέραν της COVID-19.
Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας ανακοίνωσε στις 12 Ιανουαρίου ότι η παραλλαγή Όμικρον προκαλεί λιγότερο σοβαρή νόσηση σε σχέση με προηγούμενες παραλλαγές του κορονοϊού, αλλά ότι «παραμένει επικίνδυνη», ειδικά για τους ανεμβολίαστους.