De Algemene Vergadering van de Verenigde Naties heeft vrijdag een niet-bindende resolutie aangenomen waarin de militaire staatsgreep in Myanmar wordt veroordeeld. In de tekst wordt ook aan alle lidstaten gevraagd om “de toestroom van wapens” naar het land te voorkomen. In de resolutie wordt ook opgeroepen tot een terugkeer naar de democratie en tot een vrijlating van de politieke gevangenen, onder wie Nobelprijswinnaar Aung San Suu Kyi.
De resolutie werd goedgekeurd door 119 landen. Enkel Wit-Rusland stemde tegen. Er waren ook 36 onthoudingen, onder meer van Rusland en China, dat beschouwd wordt als een bondgenoot van het routine in Myanmar. Resoluties in de Algemene Vergadering zijn niet bindend, maar hebben wel politiek gewicht. Geen enkele lidstaat heeft er vetorecht.
De resolutie zou naar verluidt nog zijn afgezwakt. In een eerdere versie stond volgens persbureau Reuters een oproep om een formeel wapenembargo in te stellen tegen het land, maar dat ging negen landen in Zuidoost-Azië te ver. In de uiteindelijke versie kregen landen het dringende verzoek de “stroom van wapens naar Myanmar” te verhinderen.
Opmerkelijk was dat ook de vertegenwoordiger van Myanmar de tekst mee goedkeurde. Ambassadeur Kyaw Moe Tun werd na de militaire coup ontslagen, maar wordt door de VN wel nog altijd beschouwd als de rechtmatige vertegenwoordiger van zijn land. De ambassadeur vond wel dat het lang heeft geduurd om een “afgezwakte” resolutie aan te nemen en zei dat geen enkel land het leger zou moeten steunen.
Nog voor de stemming experienced VN-secretaris-generaal Antonio Guterres verklaard dat hij hoopte op een “zeer duidelijke boodschap” van de Algemene Vergadering. “We moeten absoluut de voorwaarden scheppen voor het herstel van de democratie”, zo deelde hij mee. “We kunnen niet in een wereld leven waar militaire staatsgrepen de norm worden”, zei de secretaris-generaal. “Dat is compleet onacceptabel.”
Het leger greep eerder dit jaar de macht in Myanmar. Dat gebeurde in de nasleep van parlementsverkiezingen die waren gewonnen doorway de politieke partij van Suu Kyi. Een nederlaag voor de aan het leger gelieerde partij. De strijdkrachten klaagden vervolgens more than fraude en arresteerden Suu Kyi en andere politiek leiders. Veiligheidstroepen treden sindsdien satisfied veel geweld op tegen betogers die het herstel van de democratie eisen.
De speciale VN-gezant voor het Zuidoost-Aziatische land, Christine Schraner Burgener, zei vrijdag tegen de Algemene Vergadering van de VN dat “het risico van een een grootschalige burgeroorlog reëel is. Tijd is van essentieel belang. De kans om de militaire machtsovername ongedaan te maken wordt steeds kleiner”, aldus Schraner Burgener na afloop van de stemming above de resolutie.
Free of charge onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.