Home Mondo COP26-landen bereiken akkoord op klimaatconferentie Glasgow | Buitenland

COP26-landen bereiken akkoord op klimaatconferentie Glasgow | Buitenland

0
COP26-landen bereiken akkoord op klimaatconferentie Glasgow | Buitenland

COP26De 197 deelnemende landen aan de klimaattop COP26 in Glasgow hebben na slepende onderhandelingen een akkoord bereikt. Daarmee komt een einde aan ruim twee weken van besprekingen over de wereldwijde aanpak van klimaatverandering. Het akkoord wil de opwarming van de aarde blijven beperken tot 1,5 graden Celsius. Ook zullen de landen het gebruik van steenkool afbouwen. De eindverklaring werd op het allerlaatste moment nog afgezwakt, na kritiek van China en vooral India.


TVdB


Laatste update:
13-11-21, 22:29


Bron:
BELGA, ANP, Sky News, BBC




De voorzitter van de conferentie, de Britse Alok Sharma, noemde het akkoord “imperfect”, maar een stap in de goede richting. Dat gevoel overheerste ook bij veel delegaties. Eurocommissaris Frans Timmermans noemde het resultaat zelfs “historisch”. Sharma werd even emotioneel tijdens de slotvergadering en verontschuldigde zich “voor de manier waarop de conferentie is verlopen”. Zo had de COP26 eigenlijk gisteren om 19.00 uur Belgische tijd afgerond moeten zijn, maar kwamen de landen niet op tijd tot een akkoord. 

De voorzitter van de COP26, Alok Sharma, werd even emotioneel tijdens de slotvergadering.

De voorzitter van de COP26, Alok Sharma, werd even emotioneel tijdens de slotvergadering. © AFP

Steenkool en fossiele brandstoffen 

Belangrijke elementen in het ‘Glasgow Climate Pact’ zijn: 

• Steenkoolgebruik afbouwen. Concrete jaartallen worden niet vermeld en er gelden diverse voorwaarden. India weigerde aan het einde van de top om teksten over steenkool goed te keuren waarover de meeste landen het wel eens waren. Tot vlak voor de laatste sessie ging het in de teksten over “uitfaseren”. Dat werd “afbouwen”. 

• Een einde maken aan “inefficiënte subsidies voor fossiele brandstoffen”. Dat het punt over fossiele brandstoffen het tot de eindtekst heeft gehaald, wordt onder meer door de Europese Unie als een belangrijke stap beschouwd. 

• De opwarming van de aarde blijven beperken tot 1,5 graden Celsius. Dat is het meest ambitieuze doel uit het Klimaatakkoord van Parijs, dat dateert uit 2015. In de slotverklaring benadrukken alle landen dat de impact van klimaatverandering “veel lager” zal zijn bij anderhalve graad dan bij het vastgelegde maximum van 2 graden.

• De CO2-uitstoot verminderen. De landen moeten uiterlijk eind volgend jaar hun plannen daarvoor aanscherpen en in lijn brengen met de klimaatdoelen die in 2015 in Parijs werden afgesproken. Hierbij moet wel rekening worden gehouden met verschillende “nationale omstandigheden”.

Rond financiering werd onder meer afgesproken dat ontwikkelingslanden meer geld krijgen om zich aan te passen aan een opwarmende wereld. Ook moet de 100 miljard dollar (87 miljard euro) aan jaarlijkse hulp die eerder is beloofd voor de jaren tot 2025 nu echt worden geleverd. De landen vinden bovendien dat dat bedrag moet worden opgeschroefd. 


António Guterres, de Secretaris-Generaal van de Verenigde Naties, liet via Twitter weten dat “de uitkomst van de COP26 een compromis is”. “Het reflecteert de interesses, de tegenstrijdigheden en de politieke wil in de wereld van vandaag. Het is een belangrijke stap, maar het is niet voldoende”, aldus Guterres. “Het is tijd om naar noodzaak-modus over te gaan”, klinkt het. 


Of de wereld de opwarming nu ook echt onder de 1,5 graden zal houden, zal nog moeten blijken. Critici zijn sceptisch. Zo schreef activiste Greta Thunberg op Twitter: “Nu #COP26 ten einde loopt, pas op voor een tsunami van greenwashing en mediaspin om de uitkomst te duiden als “goed”, “vooruitgang”, “hoopvol” of “een stap in de goede richting”. Ook noemde ze het akkoord “blablabla”. 

Eind 2022 vindt in Egypte een nieuwe klimaattop plaats.


LEES OOK. 

Van “zwak” tot “blablabla”: afgezwakt klimaatakkoord kan rekenen op veel kritiek

Klimaatdemonstranten ook tijdens laatste momenten COP26 in actie

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here